3 Grunde til at modgang er godt for forretningen

Af Christian Tullberg Poulsen cpo@synergi.dk


2R6A2524F

Indrømmet – vi vil alle gerne have medgang – og det er unægteligt sjovere, når alting bare kører for dig. Men måske kan modgang være positivt!

Du kender det godt – skuffelsen – det kan f.eks. være – den ordre, du var næsten sikker på at få – takker nej på næsten brutal vis – eller den samarbejdspartner der hvor det store eventyr ventede – trækker uventet følehornene til sig, eller en af dine ledere leverer ikke varen – på trods af en meget klar aftale. Skuffelsen kan føles enorm – der kommer tanker såsom: ”Måske kan jeg alligevel ikke mit fag” – eller ”Jeg er en fiasko og er ikke til nogen som helst gavn for menneskeheden”. Man kan lade sig rive med og kun have lyst til at gå i seng igen – og så håbe at alt er bedre når man vågner op igen – næste morgen, næste uge eller næste år. Men måske er modgang ikke så dårligt alligevel – af 3 årsager.

  1. ”Du prøver for lidt” – sagde en fjern onkel engang til mig da jeg lidt (dum-) stolt fortalte om at jeg næsten altid havde succes med forretningerne. Hvis det næsten altid lykkes for dig – så er du jo alt for langt fra kanten sagde han – du må prøve noget mere, ellers får du jo aldrig udfriet dit potentiale, hvis du altid prøver at spille sikkert. Så hvis du har modgang – så er det måske fordi du rent faktisk risikerer noget – og er i gang med at udvikle dit potentiale.
  2. De fleste historier om mennesker der virkelig er beundringsværdige, handler ikke om mennesker der bare har det let og er cruiset igennem tilværelsen uden ridser og modgang – nej et godt saftigt eventyr og en fængende levnedsbeskrivelse handler om modgang. Modgang der gør ondt, modgang der truer med udslettelse, modgang hvor alt håb syntes ude. Men de handler også om en helt (som ikke behøver at være flot, ung og berømt) der fortsætter når det gør ondt og bliver ved med at gøre det rigtige på trods af omverdenens modstand.
  3. Du har en unik mulighed for at blive bedre – hvad kan du gøre bedre næste gang? Eventyr handler om udvikling – helten udvikler sig og bliver bedre – det kan være fysisk og mentalt – men det kan også være karakteren der styrkes. Nelson Mandela blev ikke stærkere fysisk, men han udviklede sin karakter af at sidde så mange år i fængsel. Skuffelser og modgang har nogle stærke muligheder i sig til at give dig læring om hvad du kan gøre bedre ved dit produkt, din performance eller din ledelse. Nej – naturligvis er det ikke altid at du kunne gøre det bedre – det er ikke altid omstændighederne er de rette – men ret ofte er der noget som man jo godt selv ved ikke var verdensklasse – her vil en ny vane med en kort refleksion om hvilken enkelt lille ting kan jeg forbedre gøre en langsigtet forskel.

Og så til det allervigtigste – op på hesten igen. Når du har fundet dit læringspunkt og reflekteret over det (hvis der er et) – så må du bruge det magiske ord ”pyt” og trække dig selv op til at komme videre. Husk på – at det er kun i Bergen, at det altid regner.